Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen Arnhem

Koningsdag zaterdag 27 april 2024

Koningsdag wordt groots gevierd in het prachtige Sonsbeek Park op zaterdag 27 april 2024. Het park zal tussen 10.00 en 16.00 uur bruisen van festiviteiten en activiteiten voor jong en oud. Vanaf 10 uur verkopen kinderen de leukste spulletjes voor kleine prijsjes op de GROOTS(T)E KINDERKLEEDJESMARKT. Koningsdag in Arnhem is voor de hele familie een geweldige happening. In Sonsbeek Park, maar ook in de wijken en in de Stadhuishal is van alles te beleven.

Groots(t)e kinderkleedjesmarkt tussen 10:00 en 16:00 uur
Aanmeldformulier voor de kleedjesmarkt
Heb je leuke spulletjes om te verkopen? Kom dan met je kleedje naar Sonsbeek Park! Het grote grasveld naast de Stadsvilla (ingang Apeldoornseweg) is de locatie van de supergezellige kleedjesmarkt. (De locatie is niet met de auto te bereiken.)

Sonsbeek Park: Koningspark voor de hele familie, tussen 12:00 en 16:00 uur. Gratis ‘Doe mee!’ Kom spelen, klimmen en klauteren, roetsjen en glijden. Laat je mooi schminken of ga knutselen. Er zijn leuke optredens, workshops en demonstraties van allerlei kleurrijke (lokale) artiesten met zang dans, muziek en spel. Het programma in Sonsbeek Park is te vinden rondom de Stadsvilla in het park. Ingang Apeldoornseweg.

Stadhuishal, van 14:00 – 17:00 uur. Gratis Muzikale klanken vullen de Stadhuishal. Lokale bands, orkesten en koren, treden voor u op en wisselen elkaar af in een gevarieerd programma met onder andere Philharmonie Gelre, Het Herenakkoord en ATK Brass, waar u rustig vanaf de tribune naar kunt luisteren en kijken.

Dodenherdenking 4 mei:

Bekijk de foto's van 4 mei 2023

Wie herdenken we
Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er naar schatting tussen de 50 en 70 miljoen mensen om het leven gekomen. Zowel in Europa als in Zuidoost-Azië kwamen velen om door oorlogsgeweld, uitputting of honger. Onder hen zes miljoen Joden, waarvan 104.000 uit Nederland en circa 1.500 alleen al uit Arnhem. Zij werden vermoord of kwamen om in vernietigingskampen tijdens de Holocaust. Ook Roma en Sinti werden slachtoffer van genocide door de nazi's. Schattingen over het aantal Roma en Sinti dat werd vermoord tijdens de oorlog, lopen uiteen van 220.000 tot 1,5 miljoen. Er werden 215 Roma en Sinti uit Nederland vermoord. Velen in Nederland kwamen om, omdat zij zich hadden verzet tegen de bezetter.

Wij herdenken film:

Dagprogramma Dodenherdenking 4 mei:

Jaarlijks leggen we als bestuur gedurende de middag diverse bloemstukken. Zo ook dit jaar. Wederom bij dezelfde monumenten op dezelfde tijden die u van ons gewend bent. Tijdens een korte ceremonie houden we een korte toespraak om de betekenis van het monument te duiden. Tevens zal er een minuut stilte in acht worden genomen. Eenieder is van harte welkom om bij deze herdenkingsmomenten aanwezig te zijn en eventueel zelf bloemen te leggen.

13.00 uur

Verzetsmonument Rijnkade

13.30 uur

Bronzen plaquette Bakkerstraat

14.15 uur

Gedenksteen vergissingsmonument Broekstraat

15.00 uur

Herdenkingsmonument Waterbergseweg

15.45 uur

Monument 'De vrouw in oorlogstijd', Utrechtsestraat

Avondprogramma Dodenherdenking 4 mei:

18:45 uur

Samenkomst deelnemers Dodenherdenking Arnhem Centrum in de hal van het Stadhuis

19:25 uur

Aanvang stille omgang van het Stadhuis naar het Monument (Mens tegen macht) op het Audrey Hepburnplein

19:45 uur

Welkomstwoord

19:55 uur

Klokgelui
Koraalmuziek door het Arnhems Fanfare Orkest
Signaal door het Arnhems Trompetterkorps

20:00 uur

Stilte, gevolgd door het Wilhelmus en 4-mei lezing door burgemeester Marcouch.
Aansluitend gedichten en kransleggingen met medewerking scouts van de Arnhem Band

20.40 uur

Einde

Aansluitend herdenkingsconcert Eusebius Kerk door Philharmonie Gelre.
Naast de herdenking in het Centrum van Arnhem is er ook een herdenking om 20.00 uur in de Klapstraat in Elden.
Over de achtergronden van Koningsdag en het herdenken op 4 mei valt het nodige te lezen op allerlei websites en in literatuur die we van harte kunnen aanbevelen.

Gemeente Arnhem
Joods Monument Arnhem
Koninklijk Huis
Nationaal Comité 4 en 5 mei
Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen
Arnhem Band
Luchtmobiele Brigade Air Assault "7 December"

Stichting:

De Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen stelt zich, onafhankelijk van enige politieke en/of levensbeschouwelijke stroming, ten doel festiviteiten en herdenkingen ten behoeve van de Arnhemse bevolking te organiseren in het kader van de algemeen geldende nationale feest- en gedenkdagen. Daaronder vallen Koningsdag en de Dodenherdenking op 4 mei. Het bestuur van de Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen bestaat geheel uit vrijwilligers.

Bestuur
Dhr. A. (Bert) de Jong

(voorzitter)


Dhr. J. (Jaap) Purmer

(secretaris)


Mw. D. (Desiree) Rijkaart van Cappellen-ten Kaate

(penningmeester)


Mw. F. (Frédérique) Donders
Dhr. M. (Miró) Sanders
Dhr. T. (Thomas) Taubman
Mw. K. (Karin) Terwisse

Adviseur namens de gemeente Arnhem: Mw. F. (Frannie) Haagsman

Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen secretariaat:
Klapstraat 62
6842 AG Arnhem
feest.gedenkdagenarnhem@gmail.com