Stichting

>

Dodenherdenking

Wie herdenken we
Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Halfstok Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er naar schatting tussen de 50- en 70 miljoenen om het leven gekomen. Zowel in Europa als in Zuidoost-Azië kwamen velen om door oorlogsgeweld, uitputting of honger. Onder hen zes miljoen Joden, waarvan 104.000 uit Nederland en circa 1.500 alleen al in Arnhem. Zij werden vermoord of kwamen om in vernietigingskampen tijdens de Holocaust. Ook Roma en Sinti werden slachtoffer van genocide door de nazi's. Schattingen over het aantal Roma en Sinti dat werd vermoord tijdens de oorlog, lopen uiteen van 220.000 tot 1,5 miljoen. Er werden 215 Roma en Sinti uit Nederland vermoord. Velen in Nederland kwamen om, omdat zij zich hadden verzet tegen de bezetter.

Vlagprotocol
Voorheen was het te doen gebruikelijk dat op 4 mei pas om 18.00 uur de vlag halfstok mocht worden gehangen als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang).
Daarbij gaat het om de Nederlandse driekleur zonder wimpel.


Een cel is maar twee meter lang
en nauw twee meter breed,
wel kleiner nog is het stuk grond,
dat ik nu nog niet weet,
maar waar ik naamloos rusten zal,
mijn makkers bovendien,
wij waren achttien in getal,
geen zal den avond zien.


Uit: Het lied der achttien dooden van Jan Campert (1902 - 1943)
vlag


©2012-2022 Stichting Viering Nationale Feest & Gedenkdagen Arnhem